Om Østfold Tri

Søndag 25.06.2023 arrangeres Østfold Triathlon for tiende gang! På tross av to år hvor Østfold Tri måtte la vente på seg grunnet covid-19 situasjonen i samfunnet, var vi stolte av at vi kunne legge arrangementet inn i terminlisten igjen i 2022. Nå er vi enda stoltere av å annonsere at vi også arrangerer den tiende utgaven i 2023! Østfold Triathlon er et triatlonarrangement for alle som er glade i å bevege seg eller som har lyst til å komme i bedre form ved og bevisst jobbe mot et mål. Østfold Triathlon gjennomføres i vakre omgivelser ved Tunevannet i Sarpsborg. Det er ingen krav at du er “proff” eller at du har vært med i noen form for triatlon tidligere. Det viktigste er å ha det gøy sammen med andre, mosjonere og kanskje å slå naboen. 😉

Konkurransen ble arrangert for første gang i år 2012, med fulle startlister, noe vi fikk oppleve også i 2013. I 2013 hadde vi riktignok nesten 400 påmeldte og var da fullbooket. I 2014 hadde vi 513 påmeldte så vi økte med ca. 150 nye utøvere hvert år. De siste årene har vi igjen opplevd å være nære, om ikke også fulltegnet inntil en uke før konkurransen.
Østfold triathlon, som så mange fler merket også godt konsekvensene av pandemien, men vi er optimistiske og ser signaler til at treningsglade folk igjen kommer tilbake til vårt fantastiske arrangement! For at dere fortsatt skal få muligheten til å få gleden av å konkurrere er vil vi alltid være avhengig av din deltakelse for å kunne gjennomføre dette årlig.

Arrangør av Østfold Tri er den lokale triatlonklubben Fredrikstad Triathlon som er en av få triatlonklubber i Østfold. Klubben ble etablert i 2010 og har fokus på lav terskel, god stemning og rommer alle fra vanlige mosjonister til utøvere i verdenstoppen. Vi har plass til alle!

HVA ER TRIATLON?

Ordet triatlon kommer fra gresk og betyr trekamp. Triatlon er utholdenhetsidrett hvor bestemte distanser i svømming, sykling og løp gjennomføres uten pause mellom øvelsene og med kontinuerlig tidtaking.

Triatlon er en forholdsvis ung idrett. Den oppstod i USA. Første kjente konkurranse ble arrangert i San Fransisco i 1974. I dag arrangeres triatlon innen en rekke distanser.

I 1978 diskuterte en liten gruppe marinesoldater hvem som var den best trente idrettsmannen. Det ble foreslått at den beste måten å avgjøre det hele på, var å kombinere svømmekonkurransen Waikiki Rough (3,8 km), deretter sykkelløpet Around Oahu (180 km) og til sist Honolulu Marathon på 42,2 km. Dette ble den første av en årlig konkurranse kalt Ironman, med deltakelse av 14 menn og én kvinne. I dag arrangeres Ironman over hele verden, mens den årlige finalen fortsatt arrangeres på Hawaii.

I Norge ble de første konkurransen i triatlon arrangert i 1983. Norges Triathlonforbund ble stiftet i 1985 og opptatt i Norges Idrettsforbund (NIF) i 1994. Under OL i Sydney i 2000 var triatlon for første gang på programmet. Den olympiske distansen ble satt til 1.500 m svømming, 40 km sykling og 10 km løp.

DISTANSENE

Østfold Tri har i 2023 fire distanser:

Barne Tri ( 6- 12 år) : 25 m svømming, 500 m sykling og 380 m løping

Supersprint :  350 m svømming, 10 km sykling og 2,5 km løping

Sprint / Kort: 500 m svømming, 20 km sykling, 5 km løping

Sprint-Stafett : 500 m svømming, 20 km sykling, 5 km løping

Olympisk / Lang: 1.500 m svømming, 40 km sykling, 10 km løping